Besinnings oor aktuele aangeleenthede
Menings wat in bydraes op Gesprekspunt uitgespreek word, weerspiëel nie noodwendig die menings en opvattings van die SA Akademie nie.
Vandag vier ons Internasionale Dag van Vroue en Meisies in die Wetenskap – 'n dag wat die aandag vestig op die rol van vroue in die wetenskap, en meisies aanmoedig om 'n aktiewe rol te speel in die wetenskaplike gemeenskap. Dit is toepaslik om hierdie dag aan die begin van die nuwe akademiese jaar te vier, aangesien baie meisies gedurende hierdie tyd belangrike besluite maak oor hul toekomstige loopbane.
Hoewel loopbane in die wetenskap, tegnologie, ingenieurswese en Wiskunde (STEM) algemeen beskou word as krities vir nasionale ekonomieë, het die meeste lande tot dusver, ongeag hulle vlak van ontwikkeling, nog nie geslagspariteit in STEM bereik nie. Dit is dus geen geheim nie dat vroue in die algemeen onderverteenwoordig is in STEM-loopbane. Die term ‘STEM’ in die wetenskappe verwys na twee van die drie primêre takke, naamlik die natuurwetenskappe (wat biologie, fisika, en chemie insluit) en die formele wetenskappe (byvoorbeeld wiskunde, tesame met logika en statistiek). Sosiale wetenskappe is die derde grootste wetenskap.
Vir my, wat reeds dekades lank in voedselwetenskap betrokke is, beide in tersiêre opleiding en navorsing, is dit egter verblydend om te kan sê dat vroue, in teenstelling met suiwer STEM-velde, reeds 'n leidende rol speel in voedselwetenskap. Ook poog ons voortdurend om die vaktaal lewend te hou deur die module-inhoud so ver moontlik ook in Afrikaans aan te bied. Vroue dra wêreldwyd by tot volhoubaarheid en die versekering van voedselsekuriteit asook die verbetering van voedselstelsels in hulle huishoudings, gemeenskappe, streke en op die wêreldverhoog. Volhoubaarheid is 'n voorwaarde vir langtermyn voedselsekerheid in die sin dat volhoubare landboupraktyke, die bewaring van biodiversiteit, doeltreffende waterbestuur, en die beperking van negatiewe impakte op die omgewing alles deel van 'n volhoubare benadering tot voedselsekerheid vorm. Voedselsekerheid is egter meer as net bloot die beskikbaarheid van kos en dat daar genoeg middele is om dit aan te koop. Om die doel van voedselsekerheid te bereik, moet daar ook voortdurend toegang tot hoë kwaliteit en voedsame kos wees.
Vroue is verantwoordelik vir rofweg die helfte van die wêreld se voedselproduksie. In die meeste ontwikkelende lande produseer vroue tussen 60 en 80 persent van die beskikbare voedsel. Vroue speel ’n kritieke rol in die verhoging van die voedingswaarde van voedsel. Dit verseker dat hulle gemeenskappe die voordele geniet van kos met verbeterde voedingswaarde (ook danksy biofortifisering). Hulle speel dus 'n belangrike rol in die opneem en die verspreiding van sulke kundigheid. Hierdie inisiatiewe verbeter nie net die voedingswelstand van huishoudings nie, maar laat hulle ook deurslaggewend bydra tot die verbetering van plaaslike voedselstelsels. Vroue in ontwikkelende lande dra dus betekenisvol by tot die bevordering van gesonder diëte vir hulle gemeenskappe en gesinne. ‘n Voorbeeld hiervan is die volgende: Vitamien A-tekort is die hoofoorsaak van voorkombare blindheid by kinders regoor die wêreld,veral in ontwikkelende lande. Vroue het kundigheid bekom oor gewasse wat ryk is aan vitamien A, en het doelbewus begin om dit te verbou. Hulle voorsien dan hulle gemeenskappe daarvan, om sodoende hierdie gesondheidsrisiko aan te spreek.
Voedselwetenskap behels kundigheid oor die beginsels wat betrokke is by die vervaardiging, verwerking, preservering en verspreiding van voedsel. Dit sluit ook die ondersoek na faktore in wat die kwaliteit, veiligheid en voedingswaarde vanvoedselprodukte beïnvloed. Voedselwetenskap is 'n multidissiplinêre veld wat uit die 'suiwer’ wetenskappe put. Om 'n voedselwetenskaplike te word, is dit noodsaaklik om 'n deeglike studie te maak van en 'n soliede grondslag te hê in vakke soos chemie, biochemie, wiskunde, fisika, ingenieurswese, biologie, mikrobiologie en statistiek. Ten spyte van die sterk wetenskaplike grondslag wat vereis word, is die meerderheid (dikwels meer as 80%) van voorgraadse voedselwetenskapstudente in Suid-Afrika tans vroue. Die afgelope drie dekades het jong vroue toenemend begin belangstel in voedselwetenskap, ook weens die groot verskeidendheid werksgeleenthede in die wetenskap van voedsel. 'n Opwindende tendens is dat jonger vroue in dié beroepsgroep gelyke salarisse as mans verdien – iets wat ouer vroue in die verlede ontwyk het.
Wanneer vrouestudente gevra word waarom hulle voedselwetenskap as 'n studierigting gekies het, is tipiese opmerkings oor hul keuse dikwels: ‘Ek wou 'n loopbaan in wetenskap hê en ek het van kos gehou, dus toe ek uitvind wat voedselwetenskap behels, was dit vir my die perfekte keuse’, of 'Ek wou meer leer oor die chemie van kos – en voedselwetenskap bied die geleentheid daarvoor'. Jong vroue stel duidelik belang in wetenskaplike dissiplines. Hulle besef egter en is ook bewus van die belangrikheid daarvan om werk en werksekerheid te kan hê. Hierdie jong vroue maak reeds as jong meisies die skakel tussen die suiwer wetenskappe en die toepassing daarvan in voedselvervaardiging, sowel as die talryke beroepsgeleenthede in die wetenskap van voedsel. Dit is ook bemoedigend om die groot aantal vroulike voedselwetenskaplikes in bestuurs- en uitvoerende posisies te sien.
Talle voedselmaatskappye streef na geslagsgelykheid soos gesien kan word uit die ‘Bloomberg Gender-Equality Index’ (GEI) vir 2023. Dié Geslagsgelykheidsindeks (GEI) dien as 'n maatstaf vir maatskappye wat daarna streef om hul vordering in geslagsinsluiting te monitor en te evalueer. Dit toon ook aan hoe die implementering van diversiteitsbeleide hul algehele maatskappyprestasie beïnvloed.
Prof Elizabeth Joubert was een van die eerste vroue, indien nie die eerste nie, wa tin die vroeë negentigerjare haar PhD in Voedselwetenskap in Suid-Afrika ontvang het. Sy het pas 'n roemryke loopbaan voltooi en het 'n leidende rol gespeel in die ontwikkeling van voedselstelsels en voedselprosesse, veral met verwysing na rooibos- en heuningbostee. Haar navorsing op die samestelling van dié twee teeprodukte het die grondslag gelê vir navorsing oor die gesondheidseienskappe daarvan. Ook het sy betekenisvol bygedra tot die opleiding en ontwikkeling van jong vroulikevoedselwetenskaplikes. In 'n onlangse onderhoud het prof Joubert beklemtoon dat dit noodsaaklik vir voedselwetenskaplikes is om 'ver vorentoe te kyk en ambisieus te bly en dit is ons taak as (vroulike) navorsers om die leiding te neem’. Sedert die vroeë 2000’s sien ons ‘n toenemende aantal studente wat hul doktorale studies in voedselwetenskap voltooi en rofweg 60 persent daarvan is jong vroue.
Prof Elizabeth Joubert was, as ‘n ontvanger van die Erepenning van die Suid-Afrikaanse Akademie se Fakulteit Natuurwetenskap en Tegnologie in 2018, een van enkele (ongeveer 5 persent) individuele gevestigde vrouelike navorsers/wetenskaplikes wat sedert 1947 deur die Akademie vereer is vir hul werk. Dit is egter verblydend om te sien dat in die laaste drie dekades, ongeveer 60 persent (19 in totaal) vroulike nagraadse studente deur die Akademie met die Junior Kaptein Scott-medalje, wat toegeken word vir die beste M-verhandeling in dierkundige wetenskappe of in plantkundige wetenskappe, vereer is.
Op hierdie Internasionale Dag van Vroue en Meisies in Wetenskap vereer ons prof Elizabeth Joubert en talle ander vroulike leiers in Voedselwetenskap – almal wat reeds 'n groot rol in die akademie, navorsing en industrie gespeel het. Hierdie merkwaardige vroue,waarvan ek net na een verwys het, het die weg gebaan vir menige jong vroulike voedselwetenskaplikes. Saam het hulle 'n groot impak op die vooruitgang van die wetenskap van voedsel en dien as rolmodelle vir jong meisies.